Altres webs

Notícia

Pedro Cabanillas, coordinador del Postgrau: “És una formació orientada a consolidar un elevat coneixement tant de la part de gestió com de la part tècnica d’elaboració i tast, el què permet als professionals assolir l’èxit empresarial”

14 de setembre de 2017

Com a enòleg professional i docent, quina és la teva visió sobre l'auge del sector vitivinícola, els canvis que s'estan produint i quin creus que és l'horitzó a curt i mig termini?

Mai a la història del nostre país, s’han fet tants vins de la qualitat i l’originalitat que tenim ara, i mai en aquest país mai la indústria del vi havia mogut tanta riquesa, i això ho demostra els més de 4000 cellers i mig milió de titulars d’explotacions agràries que donen estructura al nostre sector.

El fet de que es facin les coses amb excel·lència només és la conseqüència directa de millorar les inversions a les indústries, i entre aquestes es troben els esforços en formació i capacitació professional, que conformen la pedra angular que permet fer aquest salt qualitatiu.

La realitat actual és que els anys de recessió ja han quedat enrere i que la conjuntura actual ens presenta un mercat amb una demanda interna major, el que millorarà en gran manera les perspectives de desenvolupament a curt i mig termini.

No hi ha dubtes sobre la percepció clara que tots tenim ja de l’augment del valor social de  la gastronomia i el món que envolta al vi, i el nostre sector està responent positivament a les demandes que els consumidors ens reclamen. En aquest sentit, una resposta clara és la implicació de les indústries vitivinícoles en projectes enoturístics que apropen el nostre món a la societat fent una tasca de formació i educació als consumidors cada vegada més present.

No obstant també hi ha reptes importants cóm és el de poder aconseguir majors quotes de consum entre els joves, i que des del meu punt de vista s’ha d’abordar de forma educacional, apropant de forma senzilla el nostre món i allunyant-lo dels tòpics elitistes en els què històricament ha estat envoltat.

Ens pots explicar la teva implicació en el projecte de la URV, el celler experimental, Mas dels Frares? En què consisteix?

El Celler Experimental del Mas dels Frares  i  5 ha de vinya  formen part dels equipaments que la  Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili disposa a la població de Constantí, a  Tarragona.  Aquestes instal·lacions han estat dissenyades per cobrir els dos objectius principals de la institució, que són la docència i la recerca.

La Facultat d´Enologia porta més de 25 anys formant enòlegs i actualment els nostres alumnes desenvolupen la seva carrera professional a totes les branques del sector vitivinícola. Degut a la qualitat del professorat i les instal·lacions, en aquests darrers 25 anys la Facultat d’Enologia s’ha posicionat com un centre de referència a nivell estatal i europeu tant en l’àmbit de la recerca com la docència, prova d’això és l’elevat índex de publicacions assolides a les principals revistes científiques mundials.

Respecte a la docència, a més de la formació oficial del Grau en Enologia, la Facultat d’Enologia porta més de 10 anys formant Sommeliers i des de l’any passat també desenvolupa en col·laboració amb la Universitat de Vic i la Wine Business School un Postgrau en Gestió Vitivinícola, que cal dir, ha tingut una gran acceptació entre els professionals del nostre sector. També ha estat una fita important per a la nostra facultat participar en el primer Màster Erasmus Mundus en Innovació en Enoturisme  conjuntament amb les Universitats de Burdeus i Oporto.

La meva funció en el projecte del Mas dels Frares i a la URV és la d’enòleg responsable del Celler Experimental de la URV, donant per tant suport tècnic a professors, alumnes i investigadors, col·laborant en la docència i en projectes de recerca i transferència de coneixement amb empreses del sector des de fa 20 anys.

En aquest temps la meva tasca docent sempre ha estat vinculada amb el tast (anàlisi sensorial) i l’enologia, tasca que he pogut desenvolupar en nombrosos cursos d’iniciació i aprofundiment al tast a la URV, en cursos per a sommeliers, empreses de distribució, cellers i cooperatives agràries i el darrer any en el Postgrau en Gestió Vitivinícola que es porta a terme a les instal·lacions de la WBS, essent també el coordinador de la docència en gran part dels cursos anomenats.

El postgrau interuniversitari en gestió d'empreses vitivinícoles agrupa dues vessants: la part tècnica i la gestió, creu que aquesta és la combinació necessària per assolir l’excel·lència en el sector?

La excel·lència en el sector beu de diferents fonts, però està clar que la formació es determinant.  En el cas del Postgrau en Gestió Vitivinícola hem planificat una formació totalment transversal en dos àmbits molt diferenciats, la gestió econòmica de la empresa vitivinícola i la part tècnica que implica els processos productius dels productes alimentaris.

La combinació d’aquestes dues branques formatives és idònia degut a que el tamany petit i mitjà de gran part d’empreses vitivinícoles obliga a que els limitats recursos humans de la seva estructura hagin d’aportar una gran versatilitat. La nostra formació els ajuda a que puguin consolidar un elevat coneixement tant de la part de gestió com de la part tècnica d’elaboració i tast, que els permet finalment assolir l’èxit empresarial.

De la mateixa forma, la nostra formació està orientada a cobrir les necessitats de professionals que de vegades tenen una elevada especialització només en una de les dues vessants i presenten carències formatives en l’altra.

La URV i la UVic tenim una gran trajectòria acadèmica i docent, i tenim la capacitat d’aportar  entre totes dues institucions una docència sòlida i de gran qualitat.